Editorial

Η νέα δυστοπία, οι εμπνευστές, οι πρωτεργάτες και οι κομπάρσοι της: μεγάλη έρευνα για το σχέδιο της μεγαλύτερης αρπαγής γης σε παγκόσμιο επίπεδο

Το τέλος της ζωής όπως τη γνωρίζαμε 27 ΜΑΪΟΥ 2022 ~  INDEPENDENT RESEARCHERS Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New Y...

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ προκειμένου να υπάρχει τεχνητή έλλειψη και υψηλές τιμές! Κίνδυνοι για την ευστάθεια του δικτύου.


Οι 3.000 ανεμογεννήτριες και τα αντίστοιχα στρέμματα φωτοβολταϊκά, που έχουν ήδη τοποθετηθεί στον τόπο μας, υπερκαλύπτουν δυο φορές την ζήτηση ενέργειας στην χώρα μας. 
Η μέση ζήτηση είναι 5,2GW το καλοκαίρι έως 9GW σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και η εγκατεστημένη ισχύς των Α/Γ είναι 5,2GW και των Φ/Β, 7,3GW. 
Μαζί με υδροηλεκτρικά κλπ οι ΑΠΕ ξεπερνούν τις 13GW...

Τα μεσημέρια, μόνο τα Φ/Β υπερκαλύπτουν την ζήτηση κι αν φυσάει κιόλας στο σύστημα η ενέργεια ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ σημαντικά. Η ενέργεια που χρυσοπληρώνουμε με τις πιο ακριβές τιμές ρεύματος στην ΕΕ την ώρα που έχουμε περίσσεια παραγωγής!
Αλλά προσέξτε: οι επενδυτές και το χρηματιστήριο ενέργειας που ελέγχει τις τιμές, ΠΕΤΑNE, ναι ΠΕΤΑNE ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (απορρίπτουν) την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται προκειμένου να υπάρχει έλλειψη και υψηλές τιμές!

Ανακάλυψαν μάλιστα ...πρόσφατα ότι το ηλεκτρικό δίκτυο δεν αντέχει μεγάλες ποσότητες στοχαστικής ενέργειας, διαλείπουσας δηλαδή που ανεβοκατεβάζει την τάση συνεχώς με κίνδυνο γενικευμένο blackout ακριβώς τις ώρες της μέγιστης παραγωγής ΑΠΕ! Όταν το έλεγαν αυτό τα οικολογικά κινήματα ήταν συνομωσιολόγοι που δεν ήθελαν την πράσινη ανάπτυξη.

Αυτό κάνει πάντα το σύστημα του νεοφιλελευθερισμού που δουλεύει μόνο για το κέρδος και την "ανάπτυξη" και ΠΟΤΕ για την ευημερία των πολλών. Βλέπει τις ΑΠΕ σαν ευκαιρία μεγαλύτερης παραγωγής, μεγαλύτερης κατανάλωσης, μεγαλύτερης "ανάπτυξης". Όχι σαν κάτι που ξεκινώντας κατά τόπους θα αντικαθιστά σταδιακά την ανάγκη για ενέργεια από άνθρακα, θα προσφέρει τοπική αυτονομία, αυτάρκεια, προστασία της φύσης από αέρια του θερμοκηπίου.

Στην εποχή μας, με αυτό το σύστημα, ποτέ δεν θα δούμε δωρεάν ενέργεια κι ας είναι η τεχνολογία σε θέση να την προσφέρει. Λόγω της τυφλής πίστης στην ανάπτυξη χωρίς όρια, την δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς και της ανάγκης για κέρδη του 1% που κυβερνά και ζει από την εκμετάλλευση της πλειοψηφίας του 99%.

Και πράσινη μετάβαση δεν θα υπάρξει ποτέ, αφού οι επενδυτές και το κράτος τους είναι παράσιτα των πολλών, της εργασίας τους, του περιβάλλοντος και των πόρων του. Ήδη προγραμματίζουν τριπλασιασμό των ΑΠΕ ενώ το δίκτυο δεν σηκώνει τίποτα παραπάνω.

Οι ΑΠΕ αν και βιώσιμες και αειφόρες σαν τεχνολογία, στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών γίνονται ένα ακόμη εργαλείο κερδοσκοπίας και αντικοινωνικής χρήσης.

Τρία άρθρα δημοσιεύουμε (βλ. στο τέλος) με τίτλο "η φούσκα της πράσινης ανάπτυξης" όπου οικονομικές αναλύσεις από το Liberal.gr δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι
1. η ζήτηση υπερκαλύπτεται ήδη
2. δεν χρειάζονται άλλες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά γιατί το δίκτυο δεν σηκώνει άλλη στοχαστική παραγωγή
3. οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα σταματήσουν απότομα τώρα που σπάει η φούσκα της πράσινης ανάπτυξης ενώ οι εταιρείες στηρίζονται μόνο στις επιδοτήσεις και στην ...καταστροφή της παραγωγής!
4. το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις άλλες χώρες που είναι διασυνδεμένες με την χώρα μας, οπότε και οι εξαγωγές μπαίνουν σε αμφιβολία...

Άλλες χώρες δίνουν δωρεάν ενέργεια όσο υπάρχει υπερπαραγωγή για να έχει ευστάθεια το δίκτυό τους. Εδώ την απορρίπτουν μη και πέσει η υψηλότερη τιμή του ρεύματος από την οποία παρασιτούν τα νοικοκυριά, κράτος και εταιρείες!
Σε σημείο που σκέφτεσαι πως μπορεί να ξαναπάρει το δημόσιο τις ΑΠΕ έστω της ΔΕΗ από τα χέρια των ιδιωτών...

Ναι, πετούν την παραγωγή ενέργειας στα σκουπίδια για να μη χάσουν χρήματα.
Ναι, υπερφορτώνουν το δίκτυο με στοχαστική παραγωγή ενέργειας.
Ναι, αποκρύπτουν ότι οι ΑΠΕ απαιτούν παράλληλη ετοιμότητα συμβατικών μονάδων σε λειτουργία 60% min για να αντέξει το δίκτυο τις αυξομειώσεις.
Ναι, παρόλα αυτά δίνουν αφειδώς άδειες για πολλαπλασιασμό της στοχαστικής παραγωγής, κι ότι προκύψει με στόχο τις εξαγωγές ρεύματος.
Ναι, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ζητούν να σταματήσουν οι επεκτάσεις των ΑΠΕ μη ξέροντας πως να αποτρέψουν τα blackout από υπερπαραγωγή.

Όταν οι προοδευτικοί και οι πράσινοι ζητούσαν κοινωνικό έλεγχο της ενέργειας αυτό εννοούσαν: αν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά ήταν κοινωνικές/δημόσιες επενδύσεις σήμερα η ενέργεια θα ήταν δωρεάν. Και δεν θα είχε γίνει όλη αυτή η καταστροφή από την δόλια χωροθέτηση των ΑΠΕ στα βουνά και τα πρώην εύφορα χωράφια...
Γι αυτό πρωταρχικό αίτημα της εποχής μας είναι το "άλλαξε το σύστημα όχι το κλίμα" και η κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη γίνονται ένα περιεκτικό και πλήρες πρόταγμα για τα σημερινά κινήματα.

https://www.facebook.com/ecologyrepublic/posts/pfbid02eKtrw8Ljb9RuPckpS7EQGZ8z38iYQEr1ka2Rj6B3eEk8UPixveSYnR6jANU9jEhYl

https://www.facebook.com/ecologyrepublic/posts/pfbid0tiNTrAovXthLKTh11HtqUG1Mzow3W4DXNXzzRbVkjebE2kJVFnFTuyjw48Ds6PqDl

https://www.facebook.com/ecologyrepublic/posts/pfbid02bGRosntxzUYkDZ2Q1qui9PxEFdQ2TL1p8qk6HmPM6QmkzhRGiFATyzU8RxRRYuuQl

#change_system_not_climate
#οικολογική_δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU